Hvedeknopper med bageenzym
0
0
Nem
Hvor jeg elsker duften og smagen af Kardemomme, jeg får næsten lyst til, at synge Boller op og Boller ned i min mave, skønt at den sang intet har, at gøre med Storebede dag. Men jeg elsker den her dag på året, hvor man sidder sammen eller bare alene og nyder en frisk bagt.

Men vi er jo mange her i 2020 som holder sammen hver for sig, for at holde afstand, for at beskytte de svage i samfundet.
 
Men for, at vende tilbage til hvorfor vi spiser varme hveder, og traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag.
 
 
Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri, og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille.
 
 
Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen.

Del denne opskrift

Kategori: Bagværk

ingredienser

Dejen

30 g Tørgør
20 g Bageenzymer
3 tsk Kardemonde
1.5 tsk Salt
2.5 spsk Sukker
2 stk Æg
1 kg Manitoba
6 dl Vand

Hvedeknopper med bageenzym fremgangsmåde

Alle de tørre ingredienser blandes sammen.


Ægget piskes let samme med vandet (evt. med piskeris eller med hånden) og blandes i mel blandingen og dejen æltes - brug meget gerne en røremaskine og lad dejen ælte i 5 til 10 minutter, det er vigtigt at der ikke tilsættes mere mel end absolut nødvendigt, hvis hvedeknopperne skal blive luftige.

Når dejen er blank og smidig, dækkes den med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i 30 minutter.

Jeg kommer ca. 2 spsk. rapsolie på bordet, det gør det supernemt når hvederne skal formes, og så er bordet også nemt, at rengøre når alle hvederne er formet. Det klistre ikke på samme måde som en melet bordplade.

Derefter hældes dejen ud på bordet og formes til ca. 20 lige store hveder på ca. 90 g. pr. stk.

Disse lægges i enten en bradepande der måler ca. 25 cm x 20 cm der kan også bruges 2 sandkageforme. Det er vigtigt at siderne på bradepanden er høje da bollerne hæver meget.

For at hvedeknopperne skal blive ekstra luftige, kan efterhævningen foregå over damp, dette gøres således en stor skål eller gryde placeres i vasken og er der varmt vand i denne beholder. 

Vandet MÅ IKKE VÆRE KOGENDE, sæt derefter pladen med hvedeknopperne over gryden eller skålen, og på denne måde hæver de nemt.

Det anbefales at pensle dem med vand inden de sættes til efterhævning, da de ellers kan falde sammen efter endt hævning.


Hvedeknopperne skal efterhæve i 15 til 30 minutter.

Og sættes i en varm ovn på 200 °C i 15 til 20 minutter gerne med varmluft, hvedeknopperne skal kun brunes ganske lidt og de må ikke danne en hård skorpe.

Du kan høre om de er færdige ved at banke på dem, lyder det hult når du banker på dem, så er de færdig bagte.

Velbekomme.

Recipe notes

Bagenørdens tip.
Jeg kommer ca. 2 spsk. rapsolie på bordet, det gør det supernemt når hvederne skal formes, og så er bordet også nemt, at rengøre når alle hvederne er formet. Det klistre ikke på samme måde som en melet bordplade. Og vi kan jo lige så godt gøre det nemmere for os selv.

Skær hvederne over på midten, og rist dem på begge sider, enten i ovnen eller på brødristeren, inden de spises lune med smør.
Mums og velbekommen 

Del denne opskrift