Open menu

Bemærk jeg kan ikke stå til ansvar for hvad jeg skriver. Det jeg skriver i nedenstående artikel er min egen erfaring og indsamlet viden.

Informationerne på denne hjemmeside er ikke beregnet på rådgivning eller til at stille en diagnose inden for Klinefelter Syndrom, Autisme, Epilepsi, Diabetes eller andre nævnte diagnoser her på siden. 

Skulle du have spørgsmål til diagnoser eller behandling eller er du bekymret for at være syg, vil jeg råde dig til, at opsøge din egen læge eller lægevagten.

Jeg må helt ærligt indrømme at jeg er bange og har meget angst, når mit blodsukker kommer alt for langt ned faktisk begynder jeg at være nevøs når det kommer under 5,0mmol/l og endnu mere når den rammer den nedre grænse som hos mig er sat til 4,5mmol/l for den almindelige person som ikke har sukkersyge ville det være normal - da personer der ikke har sukkersyge har et tal der ligger mellem 4 og 6. Kroppen kan nemlig selv regulere og producere både insulin og glukagon. Alt det her med måleværdier er forskelligt fra person til person, og der er ikke to personer der er ens med målområdet. Klik på fanerne herunder og bliv lidt klogere.

{accordion title="Insulin" open="false"}

Insulin regulerer eller styrer transporten af sukker ind i cellerne. Hos nogle mennesker er denne regulering delvist ødelagt. Der skal da mere insulin til at sikre transporten ind i cellerne, eller sagt på en anden måde; vævene er mindre følsomme for insulin. Dette kaldes insulinresistens eller nedsat insulinfølsomhed.

{accordion title="Glukagon"}

Glukagon (eller glucagon) er et hormon som udskilles til blodet, når man har lavt blodsukker. Det sørger for at regulere vores blodsukker, så det ikke bliver for lavt. Det udskilles fra bugspytkirtlen når blodsukkeret bliver for lavt. Herefter sørger det for at der frigives energi til blodet, specielt i form af sukker.

{/accordions}

Jeg oplever ofte lavt blod­sukker om natten

Mange med type 1-diabetes er bekymrede for at få lavt blod­sukker om natten, da meget lavt blod­sukker kan medføre bevidstløshed.

Kroppen har reserve­depoter af sukker i leveren (glykogen), som bliver frigivet, hvis blod­sukkeret falder meget. Faldet i blodsukker betyder, at kroppen laver glukagon, som frigiver sukker fra depoterne i leveren. Det får blod­sukkeret til at stige igen. Man kan få Glykogen som en injektion som kun kan købes på recept, det at have lavt blodsukker kan være lige så farligt som at gå med højt blodsukker, i værste fald kan man med lavt blodsukker , ende med at gå i insulinchok. Så det er faktisk at få lige tilpas mange nok kulhydrater gennem dagens kost.

Kroppens evne til at sætte frigivelsen af sukker fra leveren i gang varierer fra person til person. Hos en del med type 1-diabetes virker mekanismen dårligt eller slet ikke. Det kan være tilfældet, hvis man har haft diabetes i mange år, eller hvis man har lavt blod­sukker meget tit.

Indtagelse af alkohol øger risiko for at få lavt blodsukker om natten. Lige på det her punkt har jeg ikke det problem, jeg har ikke drukket alkohol siden december 2008.

Selvom det sker sjældent, er det meget ubehageligt at opleve nætter med for lavt blod­sukker. Søvnen forstyrres, og man kan blive uoplagt dagen efter. Så kan jeg nemlig nu bedre forstå hvorfor jeg ofte har det som jeg har det, dermed sagt - hvorfor skal jeg blive hjemme fra et aktivitets- og samværscenter når jeg nu er under observation når der er personale omkring mig når jeg er afsted, det har jeg ikke når jeg er derhjemme.

Symptomer

Desværre er det ikke altid, at man selv ved, om blod­sukkeret har været lavt om natten. Men det er jeg nu hvor jeg har fået en sensor der sidder på min overarm, min lille nye sladrehank, den er koblet op over min mobiltelefon og på mobiltelefonen er der en app, der har en alarmtone der er endnu højere end den der udsendes fra S!renen.dk - så kære Autister med sanseforstyrelser det er ikke noget for jer, men set i bakspejlet så er ens liv vigtigt.

Stor træt- og uoplagthed om morgenen, eller meget rodet eller svedigt senge­tøj, når man vågner, kan være tegn på, at man har haft lavt blod­sukker.

Forebyg lavt blodsukker om natten

Mistænker man lavt blod­sukker om natten, er det en god idé at måle og registrere sit blod­sukker både sent om aftenen, midt om natten og om morgenen.

Desuden er det en god idé at fortælle sin behandler om det, så man kan få råd om eventuel ændring i behandling.