Open menu

Jeg vil i her prøve at beskrive min dag, hver eneste dag bygger på samme måde at bruge ressourcerne med omhu, ikke at ødsle med ressourcerne.

Ressourcerne vil starte på 100 % lidt som forbruget af batteriet på din mobiltelefon, jo mere du bruger din telefon til unødvendige ting jo mindre batteri vil der måske være til akutte og livsnødvendige telefonopkald.

En ting vi alle kan skrive når vi vågner er at være 100 % friske, men ved mig kræver opvågningen 5 % bare ved at vågne, ja bare at slå øjnene op allerede nu er jeg faktisk træt nok til at ville sove igen. Prøv nu at forestil det for dig selv hvordan det måtte være hvis det var dig, du oplever måske at din energi er lav hvis du har influenza.

Næste skridt er at bruge så lidt energi på at stå op - komme ud af sengen, det gøres meget forskelligt fra dag til dag, nogle dage ligger jeg på maven og må kravle ud af sengen - det er det absolut værste dage, bare at stå op kan koste mig op til 20 % energi. At ligge på rygge er dage hvor det kræver mest forbrug af energi. Prøv at se dig selv miste så meget energi for at skulle leve, hver gang du gør noget mister du noget energi.

Morgen toilettet kræver også noget energi, her taler vi om 5 % til 10 % energitab, er der noget der mangler at der skal gøres så koster det også energi her. Hvem forestiller sig, at miste så meget energi, på at smutte på toilet.

Inden jeg fortæller om at jeg skal bruge yderligere energi så lad os lige samle sammen med hvor meget energi jeg allerede nu har forbrugt bare indtil nu har jeg brugt ca. 35 % af de 100 % energi jeg har til rådighed, og jeg har endnu ikke fået tøj på.

Til at få tøj på der forbruger jeg ca. 15 % energi og så anvender jeg tøj uden knapper for med knapper måtte jeg skille mig af med ca. 25 % energi. Ofte har jeg det på den måde at folk ikke forstår betydningen af at miste noget energi, de siger det er hårdt at cykle, løbe en tur, men for mig er det hårdt at lave noget som er en rutine for os alle, med de rutiner som du regner for almindelige er hårde arbejdsopgaver for mig.

Nu kommer morgenmaden efter mange forsøg på at finde en metode at få mad på - som koster så lidt i energiforbrug ja så er løsningen at drikke A38 af et drikkeglas, at spise det fra en tallerken med ske koster ca. 10 % men ved at drikke det fra et glas så spare jeg faktisk 8 %, så jeg bruger 2 % på at spise morgenmad nu. Mad der skal tygges undgår jeg så vidt som muligt til morgenmaden men skal jeg meget en dag er jeg tvunget til at bruge energi på at spise et solidt måltid. De dage hvor jeg skal have store måltider til morgenmad bruger jeg ca. 10 % det trækker meget ned at lave ting.

Nu skal jeg bruge energi på at komme ned til min bil, jeg bruger kørestol der forbruger jeg knap så meget energi end hvis jeg skulle gå - forbruget ligger vel på ca. 8 %, som det er nu så har jeg ikke meget energi tilbage, og jeg er endnu ikke kommet på arbejde, at komme ind i bilen kræver ikke så meget energi fra mig af men lidt koster det, at køre bilen koster heller ikke så meget energi men noget koster det jo trods alt. Så jeg sætter forbruget til ca. 5 % forbrugt energi. Kan du følge med hvor meget energi jeg har tilbage til resten af dagen? Jeg har nu brugt 65 % af  dagens energi og jeg er kun lige kommet på arbejde.

Hver gang jeg laver noget, uanset hvilken bevægelse jeg foretager mig så bruger jeg unødvendig energi, da jeg jo ryster på arme, hænder, ben og fødder. Rysten er musklerne der arbejder hele tiden den slapper ikke af på noget tidspunkt - man kan måske godt få medicin der ville virke men så ville det sløve mig så meget at jeg ville skulle tilbringe mit liv i en seng og aldrig komme ud og opleve ting.

At være på arbejde de ca. 3 timer om dagen koster så lige 10 % energi og jeg sidder kun med computer, der er så meget jeg gerne vil og gerne vil opleve men som jeg må se smuldre fordi energien ikke er der.

At bruge en computer forbruger også min sparsomme energi - husk jeg har nu kun ca. 25 % energi til resten af dagen og derfor kommer jeg oftere og oftere til at springe min frokost over fordi den alene koster 10 % energi. Det kan godt være at jeg er hård lige nu, men det er så sandelig min sandhed sådan jeg oplever min dag.

Nu er det blevet tid til aftensmad der forbruger jeg ca. 15 % energi bare på at spise for igen skal maden tygges - jeg elsker at lave mad, jeg elsker at spise mad for det smager jo godt.

Har du tabt tråden i hvor meget energi jeg har tilbage? Det har jeg næsten mon jeg er der hvor din telefon råber at nu skal den sættes til opladning, - faktisk sker det som regel ved de 14 % resterende strøm mængde tilbage.  

Jeg har nu 15 % (25 % energi hvis jeg har fået god mad) energi til at besøge venner og familie - det er nu man finder ud af at man er træt - men er det en god energigivende mad så redder jeg måske 10 % ekstra energi, derfor er det vigtigt at få mad der er god til at give energi på en god nærende måde. Og gerne stærk mad med chili og hvidløg det giver det bedste resultat for mig.

Jeg har nu fået besøgt venner - det koster mig ca. 10 % energi, jeg  har nu 15 % energi tilbage at bruge af til resten af dagen. Jeg har nu lige overskud til at tage et bad og komme i nattøj og komme i seng og så er den dag gået. Og jeg er når jeg kommer i seng totalt færdig og kan dårligt nok tage dynen over mig. Jeg er udmattet - sådan er hverdag for mig alt bliver nøje vurderet om hvor jeg skal lægge mine få ressourcer.


For at undgå  de helt store tab af energi har jeg undgået alle former for motion og at tage bad om morgenen, fordi de ting er de ting der næsten føles som et drab - at motionere bare 5 minutter på motionscykel helt uden modstand dræner kroppen for 75 % energi, og morgenbadet / aftenbadet dræner mig for 15 % energi.